top of page

Sporttherapie

- Voor iedereen met (pijn)klachten door overbelasting of blessures -

Fysiotherapie sporttherapie Massagepraktijk Loenen

Klachtgerichte behandelingen van (sport)blessures en a-specifieke (overbelastings)klachten.

Dit zijn klachten die geen duidelijk oorzaak hebben zoals een ziekte of trauma. Bijvoorbeeld een tenniselleboog, nek- en schouderklachten, enkelblessures, kuitklachten, lage rugklachten enz.  

Wat maakt sporttherapie efficiënt bij het verminderen of verhelpen van je klachten? Wij kijken verder dan alleen het gebied waar de klacht zich voordoet. De meeste klachten bevinden zich namelijk niet in één gebied, maar zijn vaak op meer plekken aanwezig. 

Zo kan het zijn dat jouw lage rugklachten in de basis helemaal niet uit je rug komen, maar dat de oorzaak ergens anders ligt waardóór je uiteindelijk rugklachten gekregen hebt. 

Deze klachten kunnen ontstaan door factoren als: overbelasting, eenzijdige (werk)houdingen, te weinig of te veel beweging, langdurige stress etc. Dit beïnvloed niet alleen de klacht zelf, maar ook het herstelproces ervan.Door deze bredere kijk op klachten pakken wij ook meteen de onderliggende oorzaak aan. Elke behandeling wordt op maat gegeven passend bij jouw klacht.

Tijdens de behandeling gebruiken we verschillende behandeltechnieken zoals:

 

In overleg kan therapeutisch elastisch tapen (medical taping) of het gebruik van magnesiumgel toegevoegd worden ter ondersteuning voor extra ontspanning en herstel.

Bij de 1e afspraak hebben we voorafgaand aan de behandeling altijd een korte intake en bespreken we je klachten, wensen en verwachtingen. We kijken naar de balans tussen wat je lichaam aankan en wat je ervan vraagt. We testen bewegingsmogelijkheden en voeren een een bindweefselonderzoek uit. Hierna starten we met de behandeling. 

Tarieven:

1e behandeling incl. intake

60 minuten vervolgbehandeling            

45 minuten vervolgbehandeling

30 minuten vervolgbehandeling          

€ 60,00

€ 65,00

€ 50,00

€ 35,00

Stevigheid van de massage:

Hand die de stevigheid van onze massages aangeeft
Hand die de stevigheid van onze massages aangeeft
Hand die de stevigheid van onze massages aangeeft
Hand die de stevigheid van onze massages aangeeft
Hand die de stevigheid van onze massages aangeeft
Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage richt zich op de huid en het onderhuids bindweefsel en wordt niet toegepast op de spieren.  Het is een belangrijk weefsel in ons lichaam spieren, pezen, gewrichtskapsel, huid, bloedvaten, organen, botten, wervels… ze bestaan uit- en worden beschermd en ondersteund door bindweefsel. ​ ​De behandeling concentreert zich voornamelijk op de rug, omdat bloedvaten en zenuwen naar de armen en benen ontspringen vanuit de wervelkolom. Door de spanning hier te verminderen, kan er verlichting van klachten elders in het lichaam plaatsvinden.  Er worden zachte, milde en intensieve prikkels toegepast, variërend van het rollen van een huidplooi tot het pittig oppakken van de huid of zelfs schudden. Ben je gevoelig dan worden er naar verhouding meer milde prikkels toegepast dan intensieve, maar ook andersom en zullen er meer intensieve prikkels dan milde prikkels worden toegepast.  ​ Bindweefsel heeft de eigenschap om zich aan te passen aan de gevraagde belasting. Een spier die je vaker gebruikt zal sterker worden, maar daarentegen kunnen er ook pijnklachten of bewegingsbeperkingen ontstaan die ten grondslag liggen aan een verminderde kwaliteit van het bindweefsel. Er kunnen dan weefselspanningen of verklevingen ontstaan door bijv: te weinig beweging, blessures, stress, een eenzijdige (werk)houding of juist een te zware belasting in korte tijd.  ​ Een voorbeeld hiervan is: Je hebt je enkel verzwikt en je klachten duren langer dan dat er normaal gesproken fysiologisch, qua tijd, voor staat. Dit zou dan in een bepaald segment van je bindweefsel op je rug terug te vinden zijn. Wanneer dit gebeurt is de bron van de klachten eigenlijk al te lang aanwezig en ontstaat er als het ware een "noodsituatie" in het betreffende segment. Dit kan gepaard gaan met een aantal karakteristieke veranderingen in de weefsels die bij dit segment horen zoals het bindweefsel van de huid, maar ook die van de spieren en gewrichten en kunnen het qua regulatie zwaar te verduren krijgen. ​ Bindweefselmassage is altijd onderdeel van onze sporttherapie behandeling en kan (vooralsnog) niet los geboekt worden. Heeft u een (Top)sportmassage geboekt dan zal bindweefselmassage lokaal op de plek van de klacht wel toegepast worden. Een complete sporttherapie behandeling duurt meestal 45 tot 60 minuten en naast bindweefselmassage wordt ook gebruik gemaakt van triggerpointtechnieken, fasciatechnieken, mobilisaties en therapeutische massagetechnieken. ​ Wil je wel graag een vorm van bindweefselmassage, dan kan je voor onze cuppingmassage kiezen. Dit kan je als extra bij een sport-of ontspanningsmassage bij boeken.

Myofasciale Triggerpointtechniek 

Veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, sportblessures, kunnen worden veroorzaakt en/of in stand gehouden worden door myofasciale triggerpoints, bij de meeste mensen ook wel bekend als zgn. "spierknopen".  Het doel van onze triggerpoint therapie is de pijn klachten verminderen door de punten volgens een bepaald protocol te behandelen. Deze therapie is zeer effectief en bij veel klachten toepasbaar. ​ Triggerpoints zijn overgevoelige kleine verhardingen en kunnen (pijn)klachten en veranderingen in spieren of omliggende weefsels veroorzaken. Ze kunnen in alle skeletspieren van het lichaam ontstaan, en altijd daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een langdurige dezelfde houding. Maar ook een val, ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan hiervan. ​ Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Dit betekent dat je bijvoorbeeld last kan hebben van je schouder door een triggerpoint in je arm. De behandeling van een triggerpoint kan zeker wat pijnlijk zijn al mag niet hoger zijn dan een 7 tot 8 op de schaal van 1 tot 10. Wel is de behandeling zeer effectief Er wordt gewerkt volgens een vast protocol van 6 verschillende technieken.

Triggerpoint Therapie

Fascietechnieken 

Fascie zijn een soort bindweefselvliezen. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel. Zie het als een soort “wetsuit” dat iedereen onder de huid draagt ​ ​Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van vocht zorgt het ervoor dat alles over elkaar glijdt bij beweging. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam. ​​Door een trauma, infecties, blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door (veel) stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van dit gebied en kan zich uiten in pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking. ​ ​Met behulp van speciale handgrepen wordt de huid en onderliggende fascia in verschillende richtingen bewogen en gestrekt. ​Hiermee worden verklevingen opgeheven, de doorbloeding gestimuleerd en de fascia weer soepel gemaakt, waardoor klachten kunnen worden verminderd of opgeheven. ​ Fascia-technieken zijn altijd onderdeel van onze sporttherapie behandeling en kan (vooralsnog) niet los geboekt worden. Heeft u een (Top)sportmassage geboekt dan zal de fascietechniek ook worden toegepast.  Een complete sporttherapie behandeling duurt meestal 45 tot 60 minuten en naast fascietechnieken  wordt ook gebruik gemaakt van triggerpointtechnieken,, bindweefselmassage, mobilisaties en therapeutische massagetechnieken.

Fascie Technieken

Mobiliseren 

Mobilisaties zijn technieken die worden toegepast om de beweeglijkheid van een gewricht te vergroten, of wanneer de beweging in een bepaalde richting klachten veroorzaakt.  De oorzaak hiervan kan liggen in gespannen spieren, maar ook kan de beperkte beweeglijkheid te wijten zijn aan het gewrichtskapsel en bijbehorende ligamenten. Mobilisaties en manipulaties worden onderverdeeld in vijf gradaties. De eerste en tweede gradatie zijn voornamelijk ontspannend en voedend voor het gewricht. De derde en vierde gradatie zorgen voor meer beweeglijkheid van het gewricht. De vijfde gradatie is de manipulatie. Bij Massagepraktijk Loenen worden alleen mobilisaties toegepast, en geen manipulaties. Bij mobilisaties van bijv. de wervelkolom of je enkelgewricht kan soms een knappend geluid te horen zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat de druk in het gewricht plotseling hoger wordt, waardoor belletjes in de gewrichtsvloeistof zich verplaatsen of knappen.  ​ Er wordt echter geen wervel rechtgezet of verplaatst, want dat kan helemaal niet. Als je een wervel wil rechtzetten of terugduwen is daar minimaal een val van twee hoog voor nodig! En ten tweede kan dit al helemaal niet met de hand gedaan worden (ook niet door een chiropractor) ​

Mobilisaties
bottom of page